Időjárás előrejelzés – 2013

Kedves Olvasó, ez alkalommal had örvendeztesselek meg egy éves filmes előrejelzéssel. Ez a kis szösszenet olyan címeket tartalmaz, amelyekre szerintem érdemes lehet majd ellátogatni az év folyamán. Sajnos még nem mind rendelkezik magyar premierrel, de ami késik, az nem múlik. A cím után lévő zárójeles részből értesülhetsz majd az adott premier idejéről és helyéről, ha netán utazós kedvedben lennél…

Stoker (Sundance filmfesztivál)
Ha Wentworth Miller nem éppen börtönből szökik meg, magára tetoválva a világ összes kiskapuját, akkor bizony a zseniális Park Chan-Wook-nak ír forgatókönyvet. A filmhez pedig egy olyan kötelezően megnézendő bemutatót is rittyentettek, amitől még Kojak haja (bizony) is égnek áll.

The Incredible Burt Wonderstone (március 13. Amerika)
Steve Carell kontra Jim Carrey, avagy a bűvész világ fenegyerekei egymásnak feszülnek. Kell még ennél is többet mondanom? (ha mégis telhetetlen lennél Kedves Olvasó akkor + Steve Buscemi, Alan Arkin, James ’’Sopranos’’ Gandolfini és eyecandyként Olivia Wilde brillírozik még)

The Place Beyond the Pines (március 29. Amerika)
Derek Cianfrance és Ryan Gosling újabb együttműködésének lehetünk a szemtanúi, az elválás (Blue Valentine) után a tetteink következménye a téma egy bűn-drámába ágyazva. Én azt mondom, hogy ide vele. Remélhetőleg hamar lecsapnak rá a hazai forgalmazók is…

Evil Dead (május 9. Magyarország)
Ki hitte volna, hogy az álomgyárban még készülnek remake-ek? Viccet félretéve az első hírek hallatán húzta a száját az ember, ám de aztán kijött egy trailer, és szem nem maradt szárazon. Kisvártatva jött egy Red Band-es is és hozzá a hír, hogy itt bizony nem tökölnek CGI-vel, hanem jöhet a jó öreg… khmm… hollywood-i belezés, olyan igazi Jason és Krueger úr dicső horror éveit jellemző vödörnyi művéres, szabdalós móka. Fincsi mi?!

Trance (április 5.)
Személyes brit kedvencem, Danny Boyle újabb alkotása. Természetesen ismét zsánert ugrott az öreg, s ezúttal jól beforgatja a kedves nézőt. Tempós kis darabnak ígérkezik, amihez egy pofás kis trailer is dukál. Erre tessék, trailert lessék:

To the Wonder (március 29. Amerika)
Terrence Malick. Nézni kell, érezni kell, s eggyé kell válni a filmmel. A mester ezúttal a szerelemről fog ’’mozgóképfilozofálni’’.


Pain and Gain
(április 26. Amerika)
Na jó Michael Bay nem éppen a szívemcsücske, viszont azt akármikor elnézem ahogyan Rock elkeni az arra érdemesek száját. A tesztoszteron pótlékért pedig erre tessék:

Iron Man 3 ( április 25. Magyarország)
A Marvel második etapjának (szintén egy-egy szuperhős történetét elmesélő filmekből fog állni, majd a Bosszúállók 2.-nél csapnak megint egy közös gardenpartyt) nyitódarabját a zseniális Shane Black dirigálja. Igen ő csinálta a Kiss Kiss Bang Bang – Durr Durr és Csókra hallgató kultmozit, mely kvázi újra életet lehelt Robert Downey Jr. ’’mámoros’’ karrierjébe. Ismét együtt dolgoznak, már csak az a kérdés, hogy mit kérsz a popcorn mellé?

Star Trek Into the Darkness (június 13. Magyarország)
Első rész is jól szólt, kíváncsian várom a második felvonást. Cumberbatch úr pedig remélhetőleg jól fogja hozni a gonosz főmufti figuráját.
Mit akartam még? Ja igen: Az erő legyen veletek (bocsi, nem lehetett kihagyni).

Fast and Furious 6. (május 23. Magyarország)
Alapjáraton ez a sorozat se hoz lázba, még is miért van itt? Egyrészt kell valami a popcorn mellé, másrészt ’’Rockismételkeniarosszarcúakszáját”

The Hangover Part III.(május 24. Amerika)
A második rész ugyan eléggé copy+paste szájízt hagyott maga után (s lássuk be az is volt). Ellenben ezúttal nem lesz esküvő, nem lesz legénybúcsú. Akkor még is mi sülhet el balul? Minden

Before Midnight. (május 24. Amerika)
A világ legszebb, szerelemről szóló trilógiája a záró darabjához érkezik (bár kitudja nem áll meg az élet, csak a színészeknek kell beleöregedniük majd a szerepbe). A filmet nagy titokban forgatták le Görögországban, s az első képek megjelenésekor jól meg is lepődött mindenki. Linklater Urat pedig hálás köszönet illeti, miatta érdemes filmet nézni.

Much Ado about Nothing (június 21.)
Két epikus Bosszúállók mozi közben kell egy kis pihi, így Whedon mester le is forgatott egy Shakespeare adaptációt (tudniillik nagy Shakespeare fanatikus hírében áll). Néhány ismerős arc lesz majd benne a ’’Whedon Univerzumból’’.

Man of Steel (június 20. Magyarország)
’’In Nolan We Trust.’’ Még akkor is, ha névben Zack Snyder rendez (egy-két slow-motionra azért lehet majd számítani). A két narrálós treasert követően kijött egy rendes trailer is. Gyönyörű.

This is the End (augusztus 22. Magyarország)
Jéé világvége van! Egy kis agymenés az amerikai trágárhumor kedvelőinek, a világ lehető legidiótább gárdájával. Naná hogy kell.

Kick-Ass 2. (június 28. Amerika)
Na jó bevallom… szeretem a képregényeket. Ez alól Mark Millar műve sem kivétel, amelyet Matthew Vaughn álmodott nagyvászonra első körben, ez alkalommal pedig Jeff Wadlow fog adaptálni. A csapatot ezúttal Jim Carrey fogja erősíteni.

Pacific Rim (július 11. Magyarország)
Del Toro boszorkánykonyhájában (s ez nála szerintem akár szó szerint is értelmezhető…) óriás szörnyeket ereszt össze gigászi robotokkal. Jó mókának ígérkezik. Hozzá egy szép nagy adag popcorn ajánlott, hiszen nem vagyunk mi kiscserkészek.

R.I.P.D. (július 19. Amerika)
Újabb képregény adaptáció, melyben egy nemrégiben elhunyt rendőr csatlakozik a ’’Rest in Peace Department”-hez (szabadfordításban Nyugodj Békében Ügyosztály). Ezek szerint a halál után is van élet, ahol találkozhatsz Ryan Reynlods-szal és Jeff Bridges-szel.Töki (The Dude, Il Duderino, His Dudeness…) miatt érdemes lesz megtekinteni.

The Wolverine (július 25. Magyarország)
Micsoda? Képregényfilm hiányod van? Akkor erre tessék. Ráadásul rögtön egy reboot (legalábbis ezt mondták a nagyok). A rendezői székben ezúttal James Mangold csücsül, akit a Walk the Line – A Nyughatatlan miatt nagyon szeretek/szeretünk. Farkas/Rozsomák bőrében pedig a Toldira gyúrt Hugh Jackman bújik ismét, aki ezúttal Japánba utazik.

Elysium(augusztus 9. Amerika)
A dél-afrikai sci-fi fenomén (értsd Neill Blomkamp… értsd District 9 – 9-es Körzet) első álomgyári mozija, Matt Damon-nal és az ő kopasz kobakjával a főszerepben. Egy kis társadalomkritika és egy kis lövöldözés van kilátásban.

Machete Kills(szeptember 13. Amerika)
A lengő hajú mexikói Morci Marcit szerintem nem kell senkinek sem bemutatni. Jelige: ’’a grindhouse hallhatatlan és Machete don’t text.’’ Jöjjön még egy kép is, hogy ne üres kézzel kelljen távoznotok. Urak! Erre tessék…

Prisoners (szeptember 20. Amerika)
Incendies – Felperzselt Föld direktorának amerikai bemutatkozása Hugh Jackman-nel és Jake Gyllenhaal-al a főszerepben. Jelen esetben egy dráma-thiller kevercsével állunk szembe, melynek története szerint egy apuka foglyul ejti azt a férfit, akit kislánya elrablásával vádol. Tenyérdörzsölős, várjuk.

Sin City: A Dame to Kill for (október 4. Amerika)
Mickey Rourke mellett, Bruce Willis is visszatér, az újonnan jövők pedig: Joseph Gordon-Levitt, Josh Brolin, Eva Green, Jeremy Piven. Igen régóta készül, igen sokat ígérgették már, de ezúttal már hivatalos premierrel is el van látva. Várjuk szűnni nem akaró szeretettel.

Gravity (október 4. Amerika)
Alfonso Cuaron ismét a sci-fis zsáner felé kacsingat. Az Children of Men – Az Ember Gyermeke után erősen is javasolt neki, hiszen ha fele olyan jó lesz, akkor máris egy újabb mesterművel lehetünk gazdagabbak.

Paranoia (október 4.)
Gary Oldman kontra Harrison Ford? Na ki akarja látni? A helyes megfejtésért kérlek kattints a következő linkre. Naná!

The World’s End (augusztus 14. Anglia)
A ’’Cornetto-trilógia’’ záró darabjában, a Shaun of the Dead –Haláli Hullák Hajnala és a Hot Fuzz – Vaskabátok után, a Simon Pegg és Nick Frost duó a világvégét fogja legyűrni. Szintén kötelező! Trailer-rel ugyan még nem, de eme képpel tudok szolgálni.

Thor: The Dark World (november 8. Amerika)
A helység kalapácsának ismét rendet kell tennie a galaxisban, ezúttal idegenben játszik. Szép lesz, jó lesz meg látványos, Marvel fanatikusoknak pedig kötelező. A rendezői székbe ezúttal a Trónok Harca egyik szülőatyja, Alan Taylor került.

The Counselor (november 15. Amerika)
Ridley Scott ezúttal könyvet,még pedig a mester, Cormac McCarthy (No Country for Old Man – Nem Vénnek Való Vidék) könyvét ülteti át a nagyvászonra, Brad Pitt-el és Michael Fassbender-rel a főszerepben. A történet egy ügyvédről fog szólni, aki drogügyletbe keveredik.

The Fifth Estate (november 15. Amerika)
A híres-hírhedt Wikileaks botrányt Bill Condon prezentálja, Benedict Cumberbatch-csal és Daniel Brühl-el a főszerepben.

The Hobbit: The Desolation of Smaug (december 12. Magyarország)
Az első felvonás ugyan megosztotta a jónépet, reméljük a folytatásnál elő fog jönni az a fajta érzés, amit a Gyűrűk Ura 100. újranézésénél is érez az ember.

The Anchorman: The Legend Continues (december 20.)
Ron Burgundy-t vagy utálja az ember, vagy sírva röhög, amint megpillantja. Részemről, én az utóbbi kasztot képviselem, a gárda pedig fenomenális. ’’Boy, that escalated quickly.’’

The Monuments Men (december 18.)
Geroge Clooney az abszolút filmes. Újra rendez ezúttal egy tempósabb darabot műkincsekről, nácikról és múzeumi kurátorokról. A filmben természetesen fél-hollywood jelen lesz.

47 Ronin (december 26. Magyarország)
A kishazánkban forgott, szamuráj tematikájú mozi Pató Pált is megszégyenítő csúszással kerül bemutatásra. Ebből aztán akármi is kisülhet (bár a több mint egy éves csúszás nem túl biztató dolog). De azért mi várjuk, hiszen hazánk fiai is dolgozgattak rajta, és Keanu Reeves is jó arc. Ugye?

Only God Forgives (május 23. Dánia)
Refn. Gosling. Pont.

Spring Breakers (március 21. Magyarország)
Szeretem látni, amikor James Franco meg van szaladva egy szerepben, és ha a trailer alaposan felforgatja az azt megelőző gondolataimat egy filmről. És te Kedves Olvasó?

Serena (szeptember 23. Amerika)
Jennifer Lawrence és Bradley Cooper tavaly már bebizonyította, hogy meg van közöttük a kémia a nagyvásznon, remélhetőleg idén sem lesz ez másként.

Kill Your Darlings (Sundance filmfesztivál.)
Sundance-n oda voltak érte. Lehet nem véletlen. Egy film Allen Ginsberg-ről, Jack Kerouac-ról és William Burroughs-ről.

L’écume des jours (április 24. Franciaország)
Az újabb kötelező Gondry alkotás. Ezúttal hazai földön, hazai gárdával készített filmet, aranyos kis bájolós darabnak ígérkezik. Előre lehet szeretni.

Don Jon’s Addiction (Sundance filmfesztivál)
Joseph Gordon-Levitt rendezői debütálásában (saját irományábóll) rögtön el is vállalta a főszerepet. A filmben egy pornófüggő Don Juan típusú emberke próbál egy kevésbé önzőbb életvitelt választani.

Snowpiercer (augusztus 8. Oroszország)
És ha már egy koreai úrral nyitottuk a sort, akkor stílszerűen egy koreai úrral is zárjuk a napot. Joon-hoo Bong filmjében egy vonatra való emberke maradt már csak életben a Földön, az ő kálváriájukat követhetjük nyomon a filmben.