Megérkezett a 6D

Végre hozzánk is megérkezett /és már bérelhető is:)/ a CANON legfrissebb
full-frame érzékelős fényképezőgépe ami természetesen filmezésre is tökéletesen alkalmas.

Előre figyelmeztetek mindenkit ez nem egy mélyre menő teszt lesz a gépről hanem csak az első benyomásokat foglalja össze a géppel kapcsolatban.

A gép méreteiben némileg összement, ami van akinek hátrány van akinek előny. A súlycsökkentés végett én leginkább előnyére vállt a gépnek, viszont a méretbeli csökkentés miatt pár dolgot nehezebben tudunk megoldani a géppel. Itt a kezelőfelületről hiányzó gombokra gondolok leginkább.

Ezek a következők:
– WB gomb hiánya (ez az 5D mk II/7D vázakban megtalálható), ezt már csak a menüből tudjuk elérni ami némileg kényelmetlen és megszokást igényel
– Picture Style gomb hiánya, sokan eddig sem használták
– Joystick : megkapta a 60D-ben megismert
Ami még átalakult az a „felső gombsor” itt már minden csak 1-1 funkcióért felel
-Gyárilag Lock-olható módválasztótárcsa, ami jó mert véletlenül nem tekerjük el /én az elmúlt 4 év alatt egyszer sem tekertem el véletlenül sem az 5D sem a 7D vázakon, így ez csak plusz de ha van legyen/

Újdonság, hogy elfelejthetjük azokat a fránya (és drága) CF memóriakártyákat, a 6D-t SDHC memóriakártyákkal etethetjük végre. (ami kisebb, kevésbé sérülékeny és nem utolsósorban olcsóbb is mint az azonos sebességű CF)

Ismét egy jó pont, áramellátásáról a már megismert és szeretett LP-E6 akkumulátorok gondoskodnak, ami nagy pozitívum ha több géppel forgatunk és van köztük 5D mkII/5D mkIII/7D mert mind ezzel működik. Valamint ha valaki bérelne külső monitort is a géphez nálunk elérhető olyan ami szintén LP-E6-al működik:)

Az AF is másabb a már megszokotnál az 5D mkII-nél több fókuszponttal rendelkezik, de szintúgy csak egy keresztszenzoros, viszont a 7D-hez hasonlóan elég jól személyre szabható. Csodát nem szabad várni tőle, de jól megválasztott objektívekkel az 5D mkII-vel is lehetett sportot/eseményt/etc fotózni, a többi csak a kényelemről szól…

Képminőségben némi előrelépés történt, azaz az új váz magas ISO-n jobban teljesít mint az 5D mkII, de ez nem olyan feltűnő, hiszen 1. nem sokan fotóznak vakondokat egy föld alatti bányában 2. a jó kép /legyen az álló vagy mozgó/ alapja a jól megválasztott fény. Az új gépbe is a már megismert Digic 5+ processzor került /ezt használja többek között az 5D mkIII illetve az 1Dx is/ Videónál tovább léptek az 5D mkII örökségén hiszen az 50-60fps itt már elérhető.

Ami mellett nem mehetünk el az a beépített GPS,ez fotóknál jól jöhet, nem kell külön erre alkalmas egységet magunkkal cipelnünk és otthon szinkronizálgatnunk a képeket. És legvégül a leghasznosabb újdonság a WiFi ennek segítségével akár laptopról/okos-telefonról/tablet-ről is irányíthatjuk a fényképezőgépet.


Mindent összevetve és pár apróságtól eltekintve pozitív benyomásaink vannak a gépről, de ezekről ti is megbizonyosodhattok hiszen február 11.-től már bérelhető nálunk.