Távkapcsoló (2014)

A mozifilmek után az idén debütáló TV sorozatokat vesszük górcső alá. Nagy örömünkre a 2014-es évben is lesz miből csemegézni, ide azonban csak a potenciális “személyes kedvenc” -ek kerülnek be. Ennek oka, hogy évente több száz pilot készül és nagy részük sajnos hamar a süllyesztőben végzi.
Ennél a pontnál érdemes is kitérni Kevin Reilly (FOX programigazgatója) bejelentésére, mely az idei év januárjában hangzott el az évente megrendezésre kerülő TCA (Televison Critics Association) egyik sajtótájékoztatóján.
A 2014-es évtől kezdve ugyanis a FOX eltörli a pilot-szezont. Ez szép és jó de pontosan miről is van szó? Dióhéjban arról, hogy az eddigiekhez képest jóval kevesebb sorozatot rendelnek majd be és arra törkednek, hogy minél jobb arányszámokkal dolgozhassanak. Ezzel nagyobb kockázatot vállalnak, hiszen jóval nagyobb bizalmat szavaznak az alkotóknak. Lényegében a kábeles televíziózás modelljét veszik át, és a mennyiség felől inkább a minőség felé fognak elmozdulni. Miközben az alkotók egyik része a pilot leforgatásán dolgozik az írók lehetőséget kapnak arra, hogy eközben már felskicceljék a teljes évadot és megteremtsék az adott sorozat mitológiáját. Ez jóval komplexebb karaktereket és történeteket (“sorozat-univerzumokat”) fog eredményezni, hiszen nem menetközben (lóhalálában) kell majd körmölnie az írógárdának, hanem egy már előre meghatározott irányvonal alapján. Magyarul már az első rész után pontosan fogják tudni, hogy merre is tart az adott évad és ezzel együtt a sorozat is.
Remélhetőleg sikeres lesz a FOX kockázatvállalása és egyre minőségibb darabokkal fogják majd megörvendeztetni a televíziós közönséget. Ez azonban még a nem túl távoli jövő zenéje, most azonban lássuk, hogy kiknek drukkolunk az idén.

 

True Detective (A Törvény Nevében)

Premier dátum: 2014. január 13.; (HBO)

Készítő: Nic Pizzolatto

Első körben egy olyan darabról értekezünk egy kicsit hosszabban, ami már jócskán túl van a premierjén (a cikk írásakor mutatják be az évadzárót), de az idei felhozatal egyik mérföldköve lett.
Ez volna az HBO legújabb üdvöskéje Nic Pizzolatto tollából, mely az American Horror Story által kitaposott ösvényt követi.
S mi is ebben a pláne? Az, hogy egy évad egy komplex történetet fog elmesélni és a következő évben egy teljesen új gárda regélhet majd el egy teljesen új nyomozást. Az első évaddal az HBO csavart is egyet az egészen, hiszen a teljes évadot egyetlen egy rendező kezébe adta, amire eddig még nem volt példa a televíziózás történetében. Eme bátor tettet Cary Fukunaga vállalta magára, méghozzá meglehetősen bravúros eredménnyel. Fukunaga félelmetes és folytogató atmoszférát teremtett, mely nem engedi a nézőt a nyolc rész megtekintése után sem. Ahogyan azt a tanult angol “movie geek” is mondaná ez bizony “Instant Cult Classic” lett. Az Oscar díjas Matthew McConaughey és az Oscar díjra jelölt Woody Harrelson pedig olyat alakított az évad folyamán, hogy idén már nem is érdemes több díjátadót rendezni a színészeknek, elég ha szimplán kipostázzák nekik az összes elismerést/szobrot/plakettet egy szép nagy csomagban.

1995-2012

A True Detective első felvonása Louisiana fülledt vidékére kalauzolja a nézőt és egy 17 éves nyomozásból lett hajtóvadászat viszonttagságait meséli el a két “főhős”, Rust Cohle és Marty Hart, szemszögéből. A Pizzolatto tollából készült forgatókönyv meglehetősen összetett karakterekkel és jelentésrétegekkel operál, valamint olyan csodásan megírt dialógusokkal, melyek a shakespear-i szférába repítik a sorozatgyilkos után folytatott hajszát. Az operatőri munkától pedig garantáltan a padlóra hajítod az állad és ott is hagyod majd egy jó darabig. Mindehez hozzátesz még T Bone Burnett zseniális zenei válogatása, mely a lehető legjobb helyen és időben csendül fel, hogy aztán örökre beleégesse a jelenetet az emberi emlékezetbe.
Azok számára születik majd új szerelem, akik szeretik a lassabban kibontakozó, igazán erős karaktereket mozgató történeteket.

A sorozat egyik bemutatóját az alábbi linkre kattintva érhetitek el:

 

The Tonight Show with Jimmy Fallon

Premier dátum: 2014. február 17. (NBC)

Műsorvezető: Jimmy Fallon

A következő darab némiképpen kilóg a sorozatos felhozatalból, hiszen a következő alanyunk egy talkshow lesz.
A Tonight Show életében egy teljesen új korszak kezdődött. Jay Leno után Jimmy Fallon-t köszönthetjük minden éjszaka (jobban szólva köszöntheti az amerikai közönség) a TV képernyő előtt. A show hagyományaihoz híven minden hétköznap este számos vendég fogja tiszteletét tenni a színfalak között (néhányuk teljesen meglepetésszerűen) és az emblemaitukássá vált egy este – egy zenekar párosítás sem marad el. A Fallon vezette korszak különlegessége, hogy a több évtizedes kihagyás után a Tonight Show ismét visszaköltözött New York-ba, oda ahonnan 1962-ben indult hódító útjára.
A műfaj kedvelőinek kihagyhatatlan, továbbá azoknak is érdemes kipróbálniuk, aki csak egy csendes, nevetéssel teli egy órahosszára vágynak a kedvenc színészeikkel/előadóművészeikkel.

A Tonight Show tradíciójára összpontosító bemutatót az alábbi linken nézhetitek meg:

 

From Dusk Till Dawn: The Series

Premier dátum: 2014. március 11. (El Ray Network)

Készítők: Robert Rodrigez

A mexikói fenegyerek ezúttal a saját kultfavoritja TV-s adaptálásával próbálkozik. Némileg vegyes érzelmekkel, de azért várjuk a sorozatot, ami szintén a Gecko fivérek egyéjszakás kalandját állítja majd a történések középpontjába.
Clooney és Tarantino helyett ezúttal D.J. Cotrona és Zane Holtz élvezheti a Titty Twister késő esti “műsorkínálatát”. Reményeink szerint marad az eredeti film trancsírozós humora (az egyéb bájairól nem is beszélve) és működőképes lesz a sztori 10 epizódra bontva is.
A végeredményt mindenesetre kiváncsian várjuk.

A sorozat bemutatóját az alábbi linken érhetitek el:

 

Believe

Premier dátum: 2014. március 16. (NBC)

Készítő: Alfonso Cuaron, Mark Friedman, J.J. Abrams

A “Gravity – Gravitáció” Oscar díjas rendezője ismét belekóstol a sorozatozás világába. A Believe egy természetfölötti képességekkel megáldott kislány és az őt védelmező fegyenc különleges kapcsolatának történetét meséli el.
Bo-t már csecsemő kora óta próbálják elrabolni különféle diabolikus terveket szövögető szervezetek. Ennek oka, hogy a kislány olyan képességek birtokában van, amelyek alapjaiban változtathatják meg az emberiség jövőjét. A terhet azonban nem kell egyedül cipelnie, hiszen a titokzatos Winter atya egy őrangyalt állít a csodagyeremek oldalára. Jobban mondva megszökteti a börtönből az őrangyalát, hogy aztán vigyázhasson rá.
Reményeink szerint a televíziós formátum nem fogja akadályozni Cuaront abban, hogy egy újabb különlegességgel lepje meg a közönségét.

A pilot promóját itt érhetitek el:

 

Cosmos: A SpaceTime Odyssey

Premier dátum: 2014. március 16. (National Geographic Channel, FOX)

Készítő: Ann Druyan, Steven Soter, Seth McFarlane

A tizenhárom epizódból álló dokumentumfilm sorozat, nem kevesebbre vállalkozik, mint bemutatni, hogy miként fejtettük meg a természet törvényeit és hogyan határoztuk meg a mindenkori helyzetünket a világmindenségen belül.
A kérdések megválaszolásában pedig segítségünkre lesz Neil deGrasse Tyson, aki egymaga vállalkozik a fantasztikus utazásra.

A sorozat epikus bemutatóját az alábbi linken érhetitek el:

 

Turn

Premier dátum: 2014. április 6. (AMC)

Készítő: Craig Silverstein

Az AMC tavasszal debütáló sorozata az Amerikai Függetlenségi háborúba kalauzolja majd a nézőit, méghozzá az 1778-as évbe.
Fontos dátum ez a függetlenségi háború törtnetében, hiszen ekkor kezdte meg működését Abraham Woodhul, aki Amerika első és egyik leghíresebb kémjévé nőtte ki magát a “The Culper Ring” szervezetén belül. A sorozat az ő munkásságukra fog koncentrálni és igazi “körömrágós” alkotásnak igérkezik.
A főszerepet Jamie Bell (Billy Elliot, King Kong, A Nimfomániás) öltheti magára a 10 epizódból álló első évadban.

Az izgalmas történelmi kém-thiller rövidke bemutatóját az alábbi linken érhetitek el:

 

Fargo

Premier dátum: 2014. április 15. (FX)

Készítő: Noah Hawley

A méltán kult státusznak örvendő filmalkotás átköltözik a kisképernyőkre is. Az American Horror Story-hoz hasonlóan az FX ismét antológia formátummal próbálkozik (és őszintén szólva minden adva is van a sikerhez).
Ethan és Joel Coen ugyanis nem csak áldásukat adták a sorozatra, de az írás egy részét is elvállalták. Nem remakeről van szó, hiszen az első évad egy teljesen új történetet fog majd elmesélni. Eme kult-gyanúhoz olyan arcok fognak asszisztálnak, mint Billy Bob Thorton, Martin Freeman, Bob Odenkirk, Colin Hanks és Oliver Platt.
A fanyar humor kedvelőinek minden esélye meg lesz rá, hogy újabb királyt koronázhassanak a 2014-es évben.

A rövidke hangulatkeltőket (némi múltidézéssel egybekötve) az alábbi linkeken nézhetitek meg:

 

Salem

Premier dátum: 2014. április 21.

Készítők: Brannon Braga

A WGN első sajátgyártású sorozata a 17. századi Salembe kalauzolja a nézőit. A massachussets-i városka leginkább a boszorkánypereiről vált híressé és a sorozat is ezt a témát taglalja majd némi természetfölötti/misztikus elemekkel tarkítva.
A történet leginkább a boszorkány perek előtti időkre fog összepontosítani és bemutatja, hogy mi vezetett a kisváros felbolydulásához 1692-ben. A boszorkány üldözésben Xander Berkley és Shane West fog résztvenni.

A Salem bemutatkozó képsorait az alábbi linken nézhetitek meg:

 

24: Live an Another Day

Premier dátum: 2014. május 5. (FOX)

Készítő: Robert Cochren, Joel Surnow

Damn it, de hiányzott már Mr. Bauer.
A televíziózás történetének leghíresebb (és talán legfeszültebb) akcióhőse visszatér, hogy ismét rendetvághasson a rakoncátlankodó rosszarcúak között.
A jól megszokott huszonnégy részes évad helyett egy tizenkét részes etapot kapunk majd, aggodalomra azonban semmi ok, hiszen csak annyi történt, hogy az egyes részek között lesz pár óra kihagyás (persze hőseink ilyenkor sem fognak a babérjaikon ülni). Ezzel a húzással váratlan szituációkba láthatjuk majd kedvenceinket egy-egy epizód elején, persze jól tudjuk, hogy aki Jack-nek beszól az már túl sokra ne is számítson az élettől.
Újdonság még, hogy elhagyva az amerikai földet, ezúttal London utcáin fogjuk nyomonkövetni a történéseket. Visszatérők: Kiefer Sutherland, Mary Lynn Rajskub, William Devane, Kim Raver. Újoncok: Yvonne Strahovski, Benjamin Brett, Michael Wincott
A készítők elmondása szerint (a boritékolható) siker esetében újabb évadokra lehet majd számítani.

A Superbowl-on leadott ízelítőt az alábbi linken találjátok meg:

valamint egy ráadás,

 

Penny Dreadful

Premier dátum: 2014. május 11. (Showtime)

Készítő: John Logan

A Showtime is rágyúr a horror műfajára. Ebben lesz a segítségükre egy olyan nagyágyú, aki olyan filmek forgatókönyveiért felelt, mint a 007 – Skyfall, A leleményes Hugo, Aviátor, Gladiátor és Az utolsó szamuráj. A színészek frontján sem lehet okunk panaszra hiszen Eva Green mellett még olyan nevek is fel fognak tűnni, mint Josh Harnett, Timothy Dalton és Billie Piper.
A nyolc epizódos első évadban a horror irodalom legnagyobb ikonjai fognak életre kelni a viktoriánus Angliában. Magáról a történetről, csak ilyen nagyvonalakban tudunk még írni, de mindenképp érdemes kitérni a sorozat címének az eredetére.
A “penny dreadful” kifejezést ugyanis azokra az angol novella sorozatokra használták, amik hetente jelentek meg és nem tartózkodtak a szenzáció hajhászattól sem. Tipikus ponyvaregény kaliberű írások voltak ezek, amiket 1 penny fejében kínáltak az újságosstandok a XIX. századi olvasóközönség számára. Ezt a hagyományt követve, Logan sorozata olyan szereplőket fog majd felvonultatni, mint Dorian Grey, Dracula és Dr. Frankeinstein.
Aki szertei ha feláll a szőr a hátán, keresve sem találhatna jobb műsort ennél.

Egy penny fejében itt egy bemutató:

 

Halt & Catch Fire

Premier dátum: 2014. június 1. (AMC)

Készítő: Christopher Cantwell, Christopher C. Rogers

Az AMC egyik nyári drámája a 80-as években beinduló személyiszámítógép (PC) boom krónikása lesz. Ez időtájt kezdett ugyanis egyre rohamosabb mértéket ölteni a PC-k elterjedése, megváltoztatva ezzel az információtechnológiai szektor teljes arculatát. A csatorna reményei szerint ez a sorozat fogja majd betölteni a Mad Man után hátrahagyott űrt. Velük együtt mi is ezt reméljük, hiszen minden adva van ahhoz, hogy egy nagyszerű drámát tegyenek le az asztalra idén nyáron.
A sorozat három főszereplője Lee Pace, Scott McNairy és Mackenzie Davis lesznek.

A Halt & Catch Fire egyik promóképét (Lee Pace, Scott McNairy) az alábbi linken érhetitek el:

 

Constantine

Premier dátum: 2014. ősz (NBC)

Készítők: Daniel Cerone, David S. Goyer, Neil Marshall

A szemfényvesztőből okkultista detektívvé vedlett John Constantine története nem először kap mozgóképes feldolgozást (2005-ben próbálkoztak Keanu Reeves-szel, ami enyhén szólva sem rengette meg a hétköznapjainkat).
A jelenlegi verzió ezer szállal fog kötődni az eredeti képregényhez, Matt Ryan-ből pedig kiváló Constantine lehet. Ryan mellett feltűnik még a Lost-ból ismerős Harold Pirrenau, valamint a True Blood Lucy Griffith-je.
A pilot-t a Barlang (The Descant) és a Démoni Harcosok (Dog Soldiers) rendezője, Neil Marshall, fogja levezényelni, akiről azt illik tudni, hogy minimális költségvetésből alkot “szépetnagyonjót” többnyire ismeretlen színészgárdával (lásd még Trónok Harca 2. évadjának 9. epizódját, ahol egy meglehetősen impresszív csatát vett lencsevégre).

Az alábbi linken a sorozat első promóképét nézhetitek meg:

 

The Flash

Premier dátum: 2014. ősz (CW)

Készítők: Andrew Kreisberg, Greg Berlanti

Barry Allen, alias a Flash is megkapja a saját sorozatát, miután jött-látott és győzött a Zöld Íjász (Arrow) második évadjában.
Értelemszerűen egy spinoff sorozatról van szó, ami a Zöld Íjász világában játszódik, azzal a különbséggel, hogy a fő helyszín ezúttal Central City lesz. Itt követhetjük majd nyomon az ifjú Flash kalandjait, miután magához tért (s most SPOILER, ami annyira nem is az, de illik szólni) a “balesete” utáni kómából. Annak érdekében, hogy kerek legyen az ő eredettörténete erősen ajánlott bepróbálni a Zöld Íjász 2. évadjának 8.-9. epizódjait (esetleg a teljes sorozatot a rend kedvéért).
A címszereplőt természetesen ismét Grant Gustin játszhatja, és mellette Central City állandó polgára lesz még Tom Cavanagh, Rick Cosnett, Danielle Panabaker és Candice Patton.

Teljes életnagyságban pedig az alábbi linken nézhetitek meg Flash-t:

 

Better Call Saul

Premier dátum: 2014. novembere (AMC)

Készítő: Vince Gilligan, Peter Gould

A Breaking Bad előzmény sorozatának központi figurája Saul Goodman lesz. Az ő ténykedéseit követhetjük majd nyomon egészen a Heisenberg korszakig.
A minden hájjal megkent ügyvéd szerepében természetesen Bob Odenkirk tér majd vissza, mellette pedig egy másik kultikus figura, Mike Ehrmantraut is állandó szereplő lesz. Azt hogy rajtuk kivül még milyen ismerős arcok teszik majd tiszteletüket nem tudni pontosan, de a készítők elmondása szerint lehet majd számítani egy-két meglepetés vendégre is.
Első blikkre a sorozat hangnemében igencsak el fog térni Walter White pokolraszállásától, hiszen Goodman figurája leginkább komikus elemként működött az eredeti szériában. Papíron azonban minden adott Gilligan számára, hogy újabb sikert könyvelhessen el magának.

S mint azt mindannnian tudjuk “…better call Saul…”:

 

Battle Creek

Premier dátum: Nem ismert (CBS)

Készítő: Vince Gilligan, David Shore

Ismét egy nyomozós sorozat.
Uncsi.
Vagy mégsem? És ha azt mondom, hogy Vince Gilligan/David Shore a sorozat kitalálója és a pilot-ot Bryan Singer fogja rendezni ? Ugye, hogy mindjárt más a helyzet. A Breaking Bad és a House MD atyja ezúttal együtt dolgoznak egy olyan sorozaton, ami miatt érdemes lesz majd beülni a kis TV-nk/monitorunk elé.
A sorozatban két detektívvel ismerkedhetünk majd meg, akik Battle Creek utcáin igyekszenek rendet teremteni, a két alkotóhoz méltó humorral és cinizmussal. A főszerepekben Kal Penn és Dean Winters fognak majd heti ügyeket megoldani, miközben ontják a jobbnál jobb egysoros bölcseleteket.

 

Gotham

Premier dátum: Nem ismert (FOX)

Készítő: Bruno Heller

A Fox legújabb zsarusdrámája a zöldfülű James Gordon nyomozói pályájának indulását fogja dokumentálni. A sorozat nézői egy olyan Gotham-et ismerhetnek majd meg, ami még csak hírből sem hallott a dicső Fekete Lovagról, és az ő illusztris gonosztevőinek végeláthatatlan listájáról. Persze ez nem jelenti azt, hogy ne tűnne fel a képernyőn az ifjú Wayne úrfi, vagy Selina Kyle.
Gordon nyomozó ballonkabátját ezúttal Brett McKenzie próbálhatja fel, mellette pedig feltűnik még Jada Pinkett Smith, Donal Louge és Sean Pertwee.

Tekintve, hogy a sorozat még nem rendelkezik semmiféle promóciós anyaggal egy Gordon rajzzal örvendeztetünk meg titeket:

 

The Knick

Premier dátum: Nem ismert (Cinemax)

Készítő: Jack Amiel, Michael Begler, Steven Soderbergh

Egy újabb kórházas sorozatot köszönthetünk a The Knick képében. A XX. Század elején játszódó tíz epizódos minisorozat, a new york-i Knickerbrocker kórház gondterhelt hétköznapijait mutatja be.
A főszerepet Clive Owen alakítja, magát a sorozatot, pedig az a Steven Soderbergh (tekintve, hogy ő az egyetlen) írta, aki az Ocean’s trilógiáért is felelt.

Eddig csak szösszenetnyi treaser-ek láttak napvilágot, belőlük gyűjtöttünk egy csokorra valót:

 

The Strain

Premier dátum: Nem ismert (FX)

Készítő: Guilermo del Toro, Chuck Hogan

Del Toro gondolt egyet, és arra jutott, hogy kellene csinálni egy jó kis horror sorozatot. Alapanyag is meg volt hozzá, hiszen a zseniális regénytrilógiája mozgóképes feldogozás után ordított.
Számos zseniális mozifilm után végre a televízózás várát is beveheti a mexikói zseni, hiszen az őszi szezonban kezdődhet a The Strain – A Kór első évadja, ami az azonos című regénytrilógiájának lesz a feldolgozása. Az amerikai járványügyi hivatal egyik oszlopos munkatársa, Dr. Ephraim Goodweather egy új kór megjelenésére lesz figyelmes, miután kihívják őt és csapatát, hogy egy titokzatos Boeing utasszálító ügyében nyomozzanak. Az újfajta járvány hatására az emberek szépen kezdenek átvedleni vámpírszerű parazitákká, ám a jó doktor figyelmeztetésére senki sem figyel, mi több próbálják őt ellehetetleníteni a munkájában.
Az izgalmas horror thriller főszerepője Corey Stoll lesz, mellette pedig olyan nevek tűnnek még fel, mint Sean Astin, John Hurt és Natalie Brown.

Kedélyborzolónak pedig az alábbi linkeket ajánljuk (valamint a könyveket is, melyek már hozzáférhetőek magyar nyelven is):

 

Gracepoint

Premier dátum: nem ismert (gyártó: Fox)

Készítők: Chris Chibnall

A brit Broadchurch minisorozatos feldolgozásában ismét David Tennant játszhatja a gyermekgyilkosság ügyében nyomozó detektívet.
Nagy kérdés, hogy egy újabb “feleslegesnek” bélyegzett folytatással lesz-e dolgunk, vagy sikerül-e szépen átemelni az amerikai frontra ezt a remekbeszabott drámát. Színészek terén nem lehet ok a panaszra, hiszen feldolgozásban olyan nevek tűnnek majd fel, mint Anna Gunn, Nick Nolte, Michael Pena és Jackie Weaver.
Addig, amíg várat magára az eredeti sorozat második évadja, érdemes lehet bepróbálni a feldogozást.

A Gracepoint első promóképét az alábbi linken nézhetitek meg: